Oehoe duikt op in de Millingerwaard

Oehoe duikt op in de Millingerwaard

Opwinding onder enkele vogelaars in de regio ontstond er op maandag 14 maart. Er was een Oehoe waargenomen in de Millingerwaard. Oehoe’s staan bekend om het grote formaat, hun grote oranje ogen en oorpluimen. De hele dag hield de uil zich op langs de rivier.
Tegen de avond vloog de vogel het gebied uit en is tot op heden niet teruggevonden. Het betreft het eerste exemplaar ooit voor de Gelderse Poort. Of de vogel wild is, valt te betwijfelen; de uil was relatief goed benaderbaar.

Tijdens een zoektocht de dag erop is er een braakbal gevonden. Deze zal nog worden onderzocht op wat de uil gegeten heeft. Onderzoek aan braakballen kan bijdragen aan kennis van voedselkeuze en –aanbod voor Oehoe’s.

Tot op heden is er nog nooit een broedgeval geweest in het grensoverschrijdende werkgebied van Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen e.o.. Oehoes kunnen op diverse plekken broeden, maar hebben voorkeur voor hoogteverschillen zoals steen-, zandgroeves en hellingen. Een broedgeval zou niet onmogelijk moeten zijn. Een eindje verderop zijn wel broedgevallen bekend, onder andere in de steengroeve in Winterswijk en in park De Beekse Bergen.

IMG_5531
Foto: Vincent Sanders
Reacties zijn gesloten.