Klapekstertelling 2015-2016

Klapekstertelling 2015-2016

Ook dit winterseizoen wordt weer een Klapekstertelling georganiseerd. De landelijke tellingen zijn dit keer gepland op 18,19,20 en 21 december 2015 en 19,20,21 en 22 februari 2016.
Noteer deze data alvast in je agenda! Als je in beide periodes 1 dag kunt tellen, doe dan mee!

 

Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, wordt dit jaar veel aandacht besteed aan de zogeheten ‘nulwaarnemingen’. Als er ergens een Klapekster zit is dat natuurlijk prachtig. Maar het is ook belangrijk om te weten in welke  geschikte gebieden ze niet zitten. Alleen door zoveel mogelijk geschikte gebieden in kaart te brengen, kunnen we een idee krijgen wat hun werkelijke aantal is. Als er bijvoorbeeld in een gebied geen Klapekster wordt gezien tijdens de telling en iemand voert een ‘nulwaarneming’ in, dan weten we in ieder geval dat in een bepaald gebied gezocht is.

Hoe voer je waarnemingen in?
Dat kan op twee manieren:
1)
Via het overzicht geclaimde gebieden: http://waarneming.nl/claim_gebieden.php?project=276  (je hoeft niet perse een gebied geclaimd te hebben om een waarneming via dat scherm in te voeren, maar het is wel handig voor het overzicht). Als je in dit scherm bij het bezochte gebied klikt op ‘waarneming invoeren’ kom je in een simpel invoerscherm.
Geef de teldatum op en bij voorkeur ook een tijdstip.
Geef op hoeveel exemplaren je hebt gezien. (Belangrijk: vul 0 in als je de soort niet hebt aangetroffen!).
Voer eventueel kleed en activiteit in.
Druk op <ok> om de waarneming op te slaan.

2)
Via het project invoerscherm http://waarneming.nl/obs/create/?id_project=276. Dit is vrijwel identiek aan het gewone invoerscherm. Selecteer het juiste protocol: kies voor ‘losse waarneming’ als je niet het hele gekozen gebied hebt geteld, of kies voor ‘gebied doorzocht’ als je ook daadwerkelijk het gehele gekozen gebied hebt geteld. Als je gekozen hebt voor het protocol ‘gebied doorzocht’ dan kun je ook het aantal = 0  ingeven. Deze nulwaarnemingen zijn van groot belang. Niets gezien in het telgebied? Voer dan een nulwaarneming in!

Je kunt nu al aangeven welk(e) gebied(en) jij dit seizoen voor je rekening wilt nemen. In het menu van Waarneming.nl, onder de knop ‘Projecten’, zie je de optie ‘Klapekstertelling 2015-2016’ welke leidt naar het schermhttp://waarneming.nl/waarnemingen_projecten.php?project=276. Via de optie ‘Overzicht claim gebieden’ kom je in de te tellen gebieden terecht. Daar kun je alvast aangeven welk(e) gebied(en) jij wilt gaan tellen.

Meer informatie is te vinden via het Waarneming.nl forum:http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=203924.0

Onderzoeksresultaten van voorgaande tellingen kunt u lezen in dit artikel in Limosa http://waarneming.nl/download/klapekster_limosa.pdf

We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk waarnemers mee doen aan de landelijke tellingen!

Reacties zijn gesloten.