De beste wensen voor 2016!
2015 is voorbij! Natuurlijk is het vooral de tijd om de blik vooruit te werpen: alle leien zijn schoon, alle jaarlijsten zijn leeg en de schaamsoorten van het afgelopen jaar mogen worden vergeten. Nieuwjaar, nieuwe kansen, dus menigeen zal de komende weken weer vol ijver beginnen met het binnentikken van alle soorten die in het werkgebied of in de rest van het land te vinden zijn. Te beginnen op 1 januari: tussen de oliebollen en het handjesschudden door even snel alle wintervogels inkoppen die nu nog op de plassen liggen, want voor je het weet, zijn ze weg! Je raakt verwend met zo’n pleisterende IJsduiker die je op elk gewenst moment kunt bekijken, maar de Avifauna bewijst dat deze vogel, met slechts negen exemplaren sinds 1975, heel erg zeldzaam is. Gaat het in 2016 überhaupt lukken om een IJsduiker in het werkgebied te zien?
Toch is het stiekem ook erg leuk om even een kijkje in de achteruitkijkspiegel te wagen. Op nijmegen.waarneming.nl zijn in 2015 bijna 320.000 waarnemingen ingevoerd. Ongeveer 68% daarvan, 217.000, betreft vogelwaarnemingen.
Deze vogelwaarnemingen zijn ingevoerd door ruim 1350 waarnemers. Toch nemen slechts vijftien personen samen meer dan de helft van deze vogelwaarnemingen voor hun rekening.
De Buizerd is met ongeveer 6620 records de soort waaraan de meeste waarnemingen zijn gewijd. Meldingen van Oeverpieper, Pestvogel, Cetti’s Zanger, Zwarte Ibis, Frater, Grote Zee-eend, Eider en Vale Gier zijn in 2015 eenmaal en door slechts één waarnemer gedaan.
Maar welke kwaliteit leverde deze kwantiteit ons in 2015? In elk geval twee roofvogelknallers in de vorm van een Schreeuw- en een Dwergarend, een twitchbare Grote Stern waarop veel oud-gedienden al heel erg lang wachtten, een zeer meewerkende Hop tussen de glijbanen in Gennep, een bijna vakkundig stilgehouden Orpheusspotvogel en een Roodmus die net te kort ter plaatse bleef. Maar het had nog meer kunnen zijn: wat te denken van die andere arend die gezien was vanaf de Bruuk en later vanuit de Ooijpolder? Of die twee Poelsnippen net aan de verkeerde kant van onze grenzen? En laten we het vooral maar niet hebben over de bijzonder matige opkomst van oktober- en novembertrekvogels…
De soortenteller in het werkgebied is, gebaseerd op de niet-onder embargo staande, zekere waarnemingen die zijn ingevoerd in waarneming.nl, uiteindelijk blijven steken op 241 inheemse vogelsoorten. Dat moet in 2016 beter kunnen! (Het is) gelukkig nieuwjaar!