Kraanvogelexcursie Diepholz

Wanneer:
31 oktober, 2015 hele dag
2015-10-31T00:00:00+01:00
2015-11-01T00:00:00+01:00
Kosten:
Gratis
Contact:
Jos van Oostveen
Twee van de vele duizenden Kraanvogels over Diepholz

Twee van de vele duizenden Kraanvogels over Diepholz

MAXIMAAL AANTAL AANMELDINGEN IS INMIDDELS BEREIKT. AANMELDEN HEEFT DUS GEEN ZIN MEER.

Net als in de voorgaande jaren, zal de VWG in de omgeving van Diepholz (Duitsland, ruim 2,5 uur met de auto) op zoek gaan naar een (zo groot mogelijk) deel van de vele duizenden kraanvogels die daar rond die tijd zullen opvetten om hun verdere trektocht naar Zuid-Europa voor te bereiden. Dit jaar zal de excursie plaatsvinden op zaterdag 31 oktober 2015. Starttijd en -locatie worden nog bekend gemaakt, maar reken er op dat je vroeg vertrekt en niet voor 21.30u thuis bent.

In de regio van Diepholz liggen verschillende hoogveengebieden (moren), met daar omheen landbouwgrond waarop vooral maïs wordt verbouwd. Voor kraanvogels is dit een vast tussenstation. Overdag foerageren de vogels op de maïsakkers, om in de namiddag naar hun slaapgebieden te vliegen.

De bedoeling van de dag is om in de ochtend en de vroege middag in de buurt van Diepholz op zoek te gaan naar kraanvogels en ander winterspul. Naast de vele overwinterende zangvogels zullen de nodige ganzen en blauwe kiekendieven tijdens deze zoektocht zeker niet ontbreken, evenals de altijd aanwezige reeën op de akkers. Ook zijn tot nu toe elk jaar meerdere klapeksters waargenomen. Naarmate de middag vordert, zullen de excursiegangers zich gaan begeven in de richting van één van de hoogveengebieden om daar op een uitkijktoren te gaan genieten van de duizenden kraanvogels, die onder een prachtig lawaai in grote groepen zullen binnenvliegen, om de nacht door te brengen in het prachtige decor. Als het te donker is geworden om iets te kunnen zien (rond 17.30u), zal begonnen worden aan de terugweg, die tussendoor onderbroken wordt door een gezamenlijke maaltijd in een cafetaria/friture.

Lijkt het je leuk om mee te gaan? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar josvanoostveen@gmail.com

Vermeld in de mail in elk geval je telefoonnummer, geef even aan of je bereid bent te rijden en hoeveel mensen je dan mee zou kunnen nemen. De grootte van het deelnemersaantal is onder andere afhankelijk van het aantal beschikbare auto’s.

Bij extreem slechte weersverwachtingen zal de excursie niet doorgaan. Nadere informatie volgt na aanmelding.

Share Button