Bijzondere vogelontmoetingen: Middelste Bonte Spechten in de tuin en Gieren en Arenden in Spanje

Wanneer:
15 februari, 2016 @ 20:00 – 22:30
2016-02-15T20:00:00+01:00
2016-02-15T22:30:00+01:00
Waar:
Natuurmuseum Nijmegen
Gerard Noodtstraat 121
6511 ST Nijmegen
Nederland

Vale Gier Spanje Monfrague 05-05-2015De avond bestaat uit twee delen.

Minne Feenstra bijt het spits af met een prachtig verhaal over een nogal bijzonder broedgeval in zijn tuin: een koppeltje Middelste Bonte Spechten koos ervoor om pal voor het slaapkamerraam van Minne een nestboom uit te kiezen. Minne heeft er natuurlijk enorm van genoten, maar wie hem een beetje kent, weet dat hij meer deed dan alleen maar genieten. Een heuse studie heeft hij ervan gemaakt: Hoe lang is er gebroed? Hoeveel jongen kwamen uit? Welke ouders namen het voeren voor hun rekening? En wat kregen de jongen te eten? Minne weet inmiddels alles en zal het prachtige verhaal over deze unieke ontmoetingen optekenen, ondersteund door het nodige foto-materiaal.

De tweede helft van de avond laat Rob Bos zijn film zien die de titel heeft gekregen: “Bijzondere ontmoetingen: Gieren en arenden in Spanje”. De opnamen zijn gemaakt in de periode 2009 – 2015 in Andalusië, Aragon maar vooral in Castillië en Leon en de Extremadura.

De film duurt ruim 35 minuten en behandelt (in deze volgorde) Vale gier, Aasgier, Monniksgier, Lammergier, Dwergarend, Havikarend, Slangenarend, Spaanse keizerarend en Steenarend. Besproken worden spanwijdte/grootte (vergelijkenderwijs), specifieke kenmerken, aantallen en verspreiding van de soort in Spanje. Nestlocatie en nestgrootte. Alles uiteraard vergezeld van mooie beelden.
Daarnaast zijn er bijzondere opnamen van juvenielen van Vale gier, Aasgier, Lammergier, Havikarend, Slangenarend, Spaanse keizerarend en Steenarend. Rob had het geluk om in Castillie en Leon vanaf een heuvel in een nest (in boom) van een steenarend te kunnen filmen met mooie opnamen van het opgroeiend juveniel. Op deze locatie heeft hij ook een prooioverdracht tussen twee Steenarenden kunnen filmen. Daarnaast heeft hij op een plaats, waar gieren worden bijgevoerd, te midden van deze vogels prachtige opnamen kunnen maken.

Interessant voor diegenen die iets meer over deze vogels willen weten en interessante beelden voor de frequente Spanje-bezoeker.

Na afloop van de film zal de mogelijkheid zijn om aan Rob vragen te stellen over deze prachtige ontmoetingen en dito beelden.

Share Button