Euro Birdwatch 2018

Wanneer:
6 oktober, 2018 @ 07:30
2018-10-06T07:30:00+02:00
2018-10-06T07:45:00+02:00
Waar:
Zweefvliegveld Maldens Vlak
Groesbeekseweg 55A
6581 BJ Malden
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
Jeroen Veeken

Op zaterdag 6 oktober a.s. organiseert BirdLife International het jaarlijks terugkerende evenement Euro Birdwatch. De organisatie in ons land is in handen van Vogelbescherming Nederland. Het doel van dit evenement is om in heel Europa aandacht te schenken aan trekvogels en hun leefgebieden. Hierdoor ontstaat meer draagvlak voor beschermingsactiviteiten in de verschillende landen, doordat vogels en hun bescherming weer eens voor het voetlicht worden gebracht.

Tijdens dit evenement gaat het vooral om het gezamenlijk tellen van trekvogels. De Euro Birdwatch is in feite een megatrekvogeltelling, waarbij verspreid over het land (en heel Europa) trekvogels worden geteld op telposten die soms speciaal voor de Birdwatch worden opgericht. Deelname staat open voor alle (vogel)werkgroepen en ook de telposten aangesloten bij www.trektellen.nl doen hieraan mee. Zo ontstaat een net van telposten verspreid over het land (en Europa).

In ons werkgebied zal in elk geval de telpost op het Zweefvliegveld Maldens Vlak bemand zijn door ervaren trektellers. Kom vooral langs als je een paar extra ogen en oren te bieden hebt of als je gewoon een keer kennis zou willen maken met het fenomeen trektellen. In principe begint de trektelling even voor zonsopkomst. De eindtijd is afhankelijk van ‘hoe goed het vliegt’, maar het staat iedereen natuurlijk vrij om te komen en te gaan wanneer hij wil. Aanmelden is dan ook niet nodig.

Tijdens de trektellingen zijn we te gast op het terrein van de zweefvliegers. Dat houdt dus ook in dat wij ons aan hun regels dienen te houden. De belangrijkste zijn, dat wij niet op de baan komen en dat wij te allen tijde gehoorzamen aan de vluchtleiding.

Voor de gelegenheid zullen wij tellen vanaf de zuidoostkant van het terrein. Bij de Zweef-Inn kan de auto of fiets worden geparkeerd, waarna je de slagboom passeert en het zweefvliegveld op loopt. Als je meteen links aanhoudt, zie je de trektellers wel staan.

Van tevoren kunnen onmogelijk soorten of aantallen worden beloofd. Begin oktober kan de trek ronduit overweldigend zijn, maar soms zijn de luchten erg leeg. Het weer (wind, wolken, hoge en lage drukgebieden) spelen daarbij een grote rol. Denk in elk geval aan warme kleding en aan een stoeltje als je van plan bent langer te blijven.

De Europese telgegevens worden op zondag 7 oktober verzameld, waarna ze via verschillende media worden gepubliceerd. Via de site van de Vogelwerkgroep kun je bekijken waar zich in het werkgebied telposten bevinden en welke posten actief bemand worden. Ook kun je, door de telposten aan te klikken, bladeren door de telresultaten.

Share Button