Euro Birdwatch 2015

Wanneer:
3 oktober, 2015 @ 07:00 – 12:00
2015-10-03T07:00:00+02:00
2015-10-03T12:00:00+02:00
Waar:
Verschillende trektelposten in het werkgebied
Contact:
Jeroen Veeken

Op zaterdag 3 oktober a.s. organiseert BirdLife International het jaarlijks terugkerende evenement Euro Birdwatch. De organisatie in ons land is in handen van Vogelbescherming Nederland. Het doel van dit evenement is om in heel Europa aandacht te schenken aan trekvogels en hun leefgebieden. Hierdoor ontstaat meer draagvlak voor beschermingsactiviteiten in de verschillende landen, doordat vogels en hun bescherming weer eens voor het voetlicht worden gebracht.

Tijdens dit evenement gaat het vooral om het gezamenlijk tellen van trekvogels. De Euro Birdwatch is in feite een megatrekvogeltelling, waarbij verspreid over het land (en heel Europa) trekvogels worden geteld op telposten die soms speciaal voor de Birdwatch worden opgericht. Deelname staat open voor alle (vogel)werkgroepen en ook de telposten aangesloten bij www.trektellen.nl doen hieraan mee. Zo ontstaat een net van telposten verspreid over het land (en Europa).

De verschillende telposten in het werkgebied (in elk geval Zweefvliegveld Maldens Vlak en de Millingerwaard) van de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen en omstreken zullen bemand zijn. Als je niet bekend bent met de locaties, kun je op deze site klikken op De VWG/Trektellen. Kom vooral langs als je een paar extra ogen en oren te bieden hebt of als je gewoon een keer kennis zou willen maken met het fenomeen trektellen. In principe begint de trektelling even voor zonsopkomst. De eindtijd is afhankelijk van ‘hoe goed het vliegt’, maar het staat iedereen natuurlijk vrij om te komen en te gaan wanneer hij wil.

De Europese telgegevens worden op zondag 4 oktober verzameld, waarna ze via verschillende media worden gepubliceerd.

 

Share Button