Agenda

Share Button
okt
29
zo
Volop Vogeltrek @ P bij basischool de Klokkenberg
okt 29 @ 09:30 – 12:00

Ben je tussen de 10 en 14 jaar? En wil je wel eens op avontuur in de natuur? Nu, in de trektijd, is dat extra spannend: je weet nooit wat je tegenkomt! Vanaf de fraaie  nieuwbouw van de Klokkenberg struinen we over het Kops plateau. Dit gebied heeft militaire historie: de Romeinen hadden hier een legerkamp en de Duitsers luchtafweergeschut. Tegenwoordig laten appelvink en goudvink zich hier geregeld van hun mooiste kant zien. We komen op een uitzichtpunt waar zelfs de grote kerk van Doesburg te zien is bij mooi weer – 25 km verderop! Als de wind gunstig is, kan het om de haverklap raak zijn met groepjes overtrekkende vogels. We zien dan honderden, soms zelfs duizenden veldleeuweriken of vinken overvliegen. Ook buizerds en rode wouwen zijn eind oktober volop op trek. Die trek is wel grillig: de ene dag zijn er veel meer vogels te zien dan de andere. We lopen door een bosuil-laantje om uit te komen bij een kleine boomgaard waar geregeld groene spechten op de grond voedsel zoeken. Onder aan de stuwwal steken we door een moeras waar bevers huizen en waar sijsjes in de berken en elzen naar voedsel zoeken. Ga je mee? Mail of bel voor meer informatie of om je op te geven bij Janneke Sindram.

Exc.leider: Kor Goutbeek, begeleider: Hanny de Jongh

Startplek:  parkeerplaats bij basisschool de Klokkenberg, Kopse weg 7

Leeftijd:  10 tot 14 jaar

Wanneer:  zondag 29 oktober

Tijd: 9.30 uur tot 12 uur

Meenemen: stevige schoenen of laarzen, drinken, verrekijker

Kosten:  geen

Share Button
nov
4
za
Help weidevogels en snoei mee in de Liendense Waard
nov 4 @ 10:00 – 13:00

Help broedende weidevogels in de Liendense Waard! Vandaag kun je je steentje bijdragen bij het beschermen van kwetsbare broedvogels in onze regio. Help mee met snoeiwerkzaamheden voor de vogelkijkhut en langs de Rijswaard in de Liendense Waard om predatie van weidevogels tegen te gaan. Startlocatie: Hoek Molendijk – Rijswaard Batenburg , Gelderland.

Meld je aan bij jordyhoukes@hotmail.com

Er wordt gezorgd voor materiaal en er is wat te eten en te drinken.

Share Button
nov
10
vr
Lezing over het determineren van meeuwen
nov 10 @ 19:30

In onze regio zijn maar liefst 16 soorten meeuwen waargenomen! Langs de rivieren zitten soms behoorlijke aantallen grote meeuwen. Toch zijn er maar weinig vogelaars die zich eraan wagen: ze zijn, ook voor de gevorderde vogelaar, immers verrekte lastig te determineren.

Albert de Jong en Merijn Loeve zijn daarentegen échte meeuwenliefhebbers met kennis van zaken. Zij zullen ons op vrijdagavond 10 november middels een fotopresentatie de belangrijkste kenmerken van (juveniele) meeuwen bijbrengen. De lezing is voor zowel beginnende als voor gevorderde vogelaars leuk en bovenal leerzaam.

Tevens is dit dé kans om kennis te maken met de gloednieuwe Bastei. In dit centrum voor natuur- en cultuurhistorie aan de Waalkade zullen in de toekomst vaker activiteiten van de Vogelwerkgroep plaatsvinden.

Inloop vanaf 19:00. Om 19:30 zal de lezing beginnen.

Opgeven is niet nodig.

Share Button
nov
25
za
Schoonmaken vogeleilandje KBP
nov 25 @ 10:00 – 12:00

De vogeleilandjes in de Kraaijenbergse plassen zijn een populariteit onder vogelaars. Het is één van de leukere stekken om op doortrek steltlopers te zien. Maar niet alleen dat: er is ook het broedgebied van meeuwen, sterns en plevieren.

Het eiland groeit echter dicht. Daarom gaan we op 25 november gezamelijk vegetatie verweideren zodat het volgend jaar weer geschikt is voor broedende vogels. We worden er per boot naar toe gebracht. Startlocatie: Bij Ceulemans Kerkeveld 10, 5437 PB Beers.

Meld je aan bij jordyhoukes@hotmail.com

Er wordt gezorgd voor materiaal en er is wat te eten en te drinken.

Share Button
feb
3
za
Dagexcursie Zeeland
feb 3 @ 07:00

Voor de Zeeuwse kust overwinteren grote aantallen zeevogels. Net als iedere winter zullen we hier, onder leiding van Jos van Oostveen, als Vogelwerkgroep een bezoek aan brengen. Locaties als de Brouwersdam en Neeltje Jans staan garant voor hoge aantallen en leuke soorten waaronder IJseenden, Grote zee-eenden, Roodkeelduikers, Kuifaalscholvers en verschillende soorten futen.

De te bezoeken gebieden en de precieze route hangt af van de waarnemingen in de Zeeuwse delta in de week voorafgaand aan de excursie en zullen de deelnemers in de week voor de excursie ontvangen.

Vertrek 07:00 vanaf het HD-Gemaal. Terugkomst voor het avondeten.

Voor deze excursie dient u zich aan te melden bij Jos:

josvanoostveen@gmail.com of 06-51512985

Vermeld daarbij het volgende:
– Uw mailadres én telefoonnummer.
– Met hoeveel personen u komt.
– Of u over een beschikbare auto beschikt.
– Of u bereid bent die dag te rijden en hoeveel plaatsen u beschikbaar heeft.

Jos zorgt ervoor dat iedereen, tegen gedeelde benzinekosten, een zitplaatsje in een auto heeft.

Kleed je goed warm aan en neem voldoende te eten mee want de Brouwersdam is altijd weer verrassend koud!

Share Button
mrt
26
ma
Algemene ledenvergadering @ Bastei
mrt 26 @ 20:00

Meer info volgt. Documenten waaronder de agenda volgen in de loop van maart op de website.

Share Button